Geschiedenis kun je niet ontwerpen

Frank Spoek van S2 architecten heeft met zijn ontwerpen voor Groot Baronie de toekomst van de voormalige Cacao- en Chocoladefabriek Baronie veilig gesteld. “Toen ik in aanraking kwam met het project rondom de Baronie, zouden de voormalige fabrieksgebouwen gesloopt worden. Gelukkig heeft GREEN geïnvesteerd in het restaureren en consolideren van dit gebied. In de ontwerpen voor Groot Baronie zijn de originele fabrieksgebouwen bewaard gebleven. Geschiedenis kun je niet ontwerpen. Hoe graag je dat als architect ook zou willen. Het is net als een honderd jaar oude boom op een bouwterrein: verwijder je die boom, dan gaat het karakter van die plek verloren."

"Bij De Baronie krijg je de historie en het karakter cadeau. Meestal kiest een architect bij een monumentaal pand voor een contrast tussen klassiek en modern. Maar De Baronie is een naoorlogs, industrieel gebouw, dus het contrast met moderne bouw is niet zo groot. Daarom heb ik gekozen om de nieuwe gebouwen in dezelfde kleurstelling te zetten, maar wel een andere vormgeving hierop toe te passen.”

Voor het contrast voegt Frank Spoek groenvlakken toe aan Groot Baronie. “Het woon- en winkelgebied ligt aan het ‘groene parkplein’: een groenstrook die zich uitstrekt over de open ruimte, het plein, maar ook op de gevels van de woningen en het parkeerdek. Een welkome afwisseling tussen de industriële elementen.”

Frank Spoek, Architect Groot Baronie

Bron: Philips Lightning

Servicegebied Gunstige ligging in Alphen aan den Rijn en voor omliggende dorpen.

Groot Baronie is gunstig gesitueerd ten opzichte van de andere service- en verzorgingsgebieden in Alphen aan den Rijn.

Lees verder
Historie Oude roem in ere hersteld.

Van Cacao- en Chocoladefabriek naar een prachtig gebied waar het fijn wonen, winkelen en werken is.

Lees verder
Ligging en bereikbaarheid Gunstige ligging en goede bereikbaarheid!

Alphen aan den Rijn kent een gunstige centrale ligging ten opzichte van de grote steden in de Randstad en natuurlijk Schiphol.

Lees verder