Op 19 november werd de woonlocatie De Baronie als onderdeel van zorginstelling Philadelphia feestelijk geopend. Alle bewoners, hun familie en de medewerkers genoten van het feest dat er voor hen was met veel muziek. Om de bewoners welkom te heten, werd door Marianne Bloemink namens de winkeliersvereniging van De Baronie voor elke bewoner een originele gebakset van De Baronie als cadeau overhandigd. De bewoners hebben vervolgens in de centrale hal drie prachtige wandvisuals onthuld met daarop in sepia kleuren afbeeldingen van De Baronie zoals dat vroeger was. De wandvisuals zijn cadeau gedaan door GREEN en de architect GDAI en Infolio. De appartementen bieden mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking een eigen plekje binnen het gezamenlijk, begeleid wonen. GREEN zocht voor het pand naast De Baronie een maatschappelijke invulling. Er is een huurcontract getekend voor 15 jaar.

In het nieuwe pand van Philadelphia zijn bewoners en begeleiders van vier verschillende Alphense locaties samengevoegd. Het grootste verschil met de oude locaties is de grootte van de eigen kamer. Iedere cliënt heeft nu een eigen appartement met eigen voorzieningen zoals een keuken en badkamer. Voorheen hadden cliënten alleen een eigen slaapkamer en deelden zij een badkamer, keuken en gemeenschappelijke woonkamer. Er was geen ruimte om bezoek te ontvangen.

De bewoners zijn in oktober verhuisd en inmiddels gewend aan de nieuwe woning. De Baronie ligt erg gunstig. De winkels direct nabij, de dagbesteding en SWA op veilige afstand. Het appartementengebouw is goed ingericht. Elke etage bevat acht appartementen en elke woonlaag heeft een grote leuk ingerichte ontmoetingsruimte waar bewoners met elkaar kunnen koffie drinken, tv kijken of een spel doen. Dagelijks wordt er samen met begeleiding gekookt en veel bewoners eten op het eigen appartement. Op de derde etage wonen bewoners met aandoeningen in het autistisch spectrum en in plaats van 1 zijn er 2 centrale huiskamers, maar ook hier zien we de bewoners graag op het eigen appartement vertoeven.

De opening was feestelijk. Na de officiële opening waren er op elke etage muzikale feestelijke activiteiten. Veel bewoners toonden trots hun eigen appartement aan de bezoekers. Alle appartementen zijn door de bewoners en eigen netwerk zelf ingericht en daar was men zichtbaar trots op. Ook aankomende buurtbewoners van het wooncomplex waren uitgenodigd en kwamen een kijkje nemen. Het feest werd ’s middags rond vijf uur afgesloten met een Chinees buffet voor de bewoners.

Stichting Philadelphia Zorg is blij met de nieuwe woonvoorziening. De Baronie en de andere 6 woonvoorzieningen in Alphen liggen midden in de woonwijken. Ze zijn kleinschalig en maken de medewerkers en bewoners maken gebruik van de woonvoorzieningen in de buurt. Indien er expertise nodig is, kan men terugvallen op de Thuiszorg of de deskundigheid van de organisatie.

60 jarig jubileum De Baronie Terugblik op het evenement 60 jaar De Baronie

Afgelopen zaterdag 31 oktober werd er feest gevierd bij De Baronie. Er waren vele leuke activiteiten, zoals een echte chocolademusical, ballonnenclown, proeverijen, stands met leuke acties en de zoektocht naar de gouden wikkel.

Lees verder